Miért húzza az időt Bajnai?

 2013.04.25. 16:13

Az előző bejegyzésemben említett okok miatt, Bajnainak érdeke lehet nyárra vagy kora őszre kitolni a megállapodást az MSZP-vel. De miért is jó ez?

Mivel egy frissen szerveződő pártról beszélünk, ezért minden hét és hónap rengeteg időt jelent a párt országos kiépítésének menetében. (alapszervezetek alapítása, alkalmas megyei vezetők és egyéni jelöltek megtalálása) Kétségtelen, hogy ezen a téren a következő 4-6 hónapban hatalmasat léphetnek előre, ezzel is erősítve későbbi tárgyalási pozíciójukat. Egyértelmű, hogy ezt mindennél fontosabbnak tartják. Ezen véleményüket tükrözi, hogy tapasztalt amerikai szakemberekre bízták ezt a munkát.

Az E14 által a napokban bejelentett országjárás - amely során 80 városba látogatnak el, bár Bajnai Gordon csak 13-ban tart beszédet – is jól illeszkedik abba a folyamatba, amely a párt kiépítettségét segíti elő. Továbbá jól szolgálja a párt és a program népszerűsítését és segíti felmérni vidéki támogatottságukat.

Ez az időhúzó taktika kifejezetten előnyös lehet számukra. Az MSZP nem hiába sürgetné a mielőbbi megegyezést, hiszen a közvélemény-kutatási eredmények is azt igazolják, hogy jelenleg nyeregben érezhetnék magukat az E14-PM-el folytatott tárgyalások során. Bajnaiéknak viszont sok veszíteni valójuk már nincsen, jelentős mértékben nem csökkenthet már a támogatottságuk, hiszen 7%-ról nagyon lejjebb már nincs.

Az országjárás folyamán felmérhetővé válik, hogy milyen népszerűségnek örvendene egy esetleges MSZP-vel kötött szövetség. Amennyiben ez túlzott ellenállásba ütközne az Együtt támogatóinak körében, könnyen életbe léphet az általam vizionált egyik lehetséges forgatókönyv, mely szerint 2014-ben önállóan mérettetik meg magukat és a 2018-as választásokon már az ellenzék vezető erejévé válva próbálnának meg összefogásra szólítani.

Ugye nem mindegy, hogy én alkuszom meg vagy velem alkusznak meg.

Címkék: politika közélet E14

A bejegyzés trackback címe:

https://kozeletpappzoltan.blog.hu/api/trackback/id/tr385246806

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2013.04.26. 15:41:35

Mert nincs se szervezete, se támogatottsága.

De az nem világos, hogy 6 hét kóricálás után vajon mitől lesz majd?!

Nem tudom a nevem (törölt) 2013.04.26. 16:09:18

"Ugye nem mindegy, hogy én alkuszom meg vagy velem alkusznak meg."
Hát ebben a szituban majdnem, hogy mindegy. Bajnaira elméletileg azért kell szavazni, mert szakít az eddigi pártok dilettantizmusával, és ehelyett szakmai alapokon nyugvó kormányzást fog csinálni. Ha kellően nagyvonalúak vagyunk, és elsiklunk afelett, hogy a Gyurcsány kormány minisztere, illetve egy évig az MSZP kormányának miniszterelnöke volt, akkor is fel kell tenni a kérdést: ha valóban szakítani akar az elmúlt 20 év politikájával, akkor miért akar folyton alkudozni egy olyan párttal, aki az általa is kritizált 20 évből 12-t volt hatalmon?

kennyking 2013.04.26. 16:30:54

@Nem tudom a nevem:
" Bajnaira elméletileg azért kell szavazni, mert szakít az eddigi pártok dilettantizmusával, és ehelyett szakmai alapokon nyugvó kormányzást fog csinálni. "
:::::)))))))

czjanos 2013.04.26. 16:32:41

@Nem tudom a nevem: Navigare necesse est! Alkudozni muszáj! Bajnai Gordon nem gondolkozhat 2018-ban, Orbán újabb négyéves regnálásában. Ez Bajnainak nem perspektíva, legfeljebb Schiffer és Mesterházy számolhat ezzel. Bajnai nem az a típus, aki négy évig elücsörögne egy 15-20 fős frakció élén, amelynek semmilyen lehetősége, szava, befolyásoló képessége nem lenne a Fidesz-Jobbik hallgatólagos szövetséggel szemben.

s 2013.04.26. 16:41:12

Nem akartam bajnait, amikor gyurcsány lemondott. Valaki mást akartam. Mindegy, hogy kit, csak ne az mszp egyik gazdasági emberét. Viszont utólag meg lehet állapítani, hogy bajnai szűkre szabott kormányzása alatt jobban kezdtek menni a dolgok.

bajnai erős brand. Azért az, mert érti a dolgát. Azért az, mert nem orbán. Végül pedig azért az, mert nem gyurcsány és NEM KERES KÖZÖS ÉRDEKET AZ MSZP-VEL. Ezt kellene bajnainak megértenie. Egyedül kell nyernie, vagy nem fog nyerni sehogy.

Mária 2013.04.26. 17:01:34

"Mintegy tízen voltak kíváncsiak a Bajnai Gordon által fémjelzett Együtt 2014 társelnökére, Juhász Péterre, és az LMP-ből kiszakadt Párbeszéd Magyarországért szervezet független országgyűlési képviselőjére, Szilágyi Lászlóra egy hétfői pécsi lakossági találkozón."

www.pecsma.hu/pecs-aktual/egyutt-pm-totalis-erdektelenseg-pecsen/

A fiúk mernek nagyokat álmodni, és ezért a nagyszerű álmokért érdemes szétkúrni a választói bizalmat is a Bajnai-féle pávatáncolással.

Mária 2013.04.26. 17:04:09

@s:

"bajnai erős brand."

Ha a körítés a Kónya-Juhász-Szigetvári hármas marad, akkor nem brand lesz az, hanem úgynevezett eltérített márka :D

von Putri 2013.04.26. 17:06:02

"az országjárás ... segíti felmérni vidéki támogatottságukat"

Tényleg segíti: 10-15 embert sikerül összecsődíteni egy helyszínen

von Putri 2013.04.26. 17:09:10

"miért húzza az időt Bajnai?"

Mert a Millával túl korai még lenyeletni, hogy egy MSZP-DK táncba vitte bele őket, a szocikat pedig még nem győzte meg arról, hogy feltétlen hűséggel fogja szolgálni az ügyüket

Magyarán: egy fenékkel nem sikerült még mindkét lovat megülni

von Putri 2013.04.26. 17:13:04

@s: "bajnai szűkre szabott kormányzása alatt jobban kezdtek menni a dolgok."

Nem jobban, hanem balabban. Közel 6% GDP visszaesés nem valami nagy hívószó, a többi hasonló "szakértői teljesítményről" nem beszélve

Papp.Zoltán 2013.04.26. 17:21:53

@von Putri: Ha nincsen vagy csak kevés a támogató akkor azt méri fel. Azzal, hogy 10-15 fő volt kíváncsi rájuk azt láthatja, hogy nincsen támogató vagy kevés az aktivista vagy rosszul dolgoznak az aktivisták vagy nem jó a párt kommunikációja (nem hirdették meg a rendezvényt).

von Putri 2013.04.26. 17:36:09

@Papp.Zoltán:
Magam is erről írtam

Csak tudod nem az a jó politkus, aki a választás után tudja meg a támogatottságát, hanem aki érzi a zsigereiben, hogyan reagálnak minden egyes szavára, mondatára, taktikai húzására az emberek

Bajnai egy nagy pancser, politikusi antitalentum a véleményem szerint, már eddig is többször lekaraktergyilkolászta magát, igazából mást se csinált

Soha nem fognak tömegek szavazni rá, legfeljebb abban reménykedhet hogy még egyszer kinevezik külföldről miniszterelnökké, mint első alkalommal amikor egy "Gyurcsány replacementre" volt hirtelen szükség

s 2013.04.27. 06:23:37

@von Putri: A második Orbán-kormány egy 2010. őszi törvényjavaslat indoklásában már pozitívnak minősítette Bajnaiék munkáját.

Te orbánabb akarsz lenni orbánnál. Minek?

s 2013.04.27. 06:24:41

@Mária: Meglátjuk. A vak is azt mondta.
süti beállítások módosítása