Egy évvel a választások előtt

 2013.04.19. 15:42

2013 januárjában kétség kívül elkezdődött a választási kampány. Ennek egy sarkalatos pontja az idén bekövetkezett rezsicsökkentés lehet. Az Ipsos napokban közzétett felmérése már azt mutatja, hogy a rezsicsökkentés okozta, szavazókra gyakorolt kedvező hatások eltűnni látszanak. Szerintem mindez azonban csak ideiglenes folyamat lehet, már csak azért is, mert könnyen előfordulhat, hogy további árcsökkenéseknek nézünk elébe. Nem szabad elfelejteni, hogy a választási kampány további részében ez meglehetősen erős ütőkártya lesz a kormány kezében.

 

Azonban egyetlen jól megválasztott kampányfogás, politikai üzenet vagy kormányzati döntés, aligha döntheti el ennyire előre a választások végső győztesének kilétét. Egyre inkább uralja a közbeszédet az a kérdés, hogy „Megverhető-e a Fidesz 2014-ben?”. Természetesen 1 évvel a választások előtt erre felelősségteljes és biztos választ nem lehet adni, de a folyamatokat figyelve sejtéseink lehetnek. Egyelőre több a kérdés 2014-gyel kapcsolatban, mint a válasz. Lesz-e baloldali szövetség, lesz-e közös miniszterelnök-jelölt? Ha valami, akkor ez döntő szempont lehet az urnák elé járulók számára. Az egyik oldalon vannak belső hatalmi harcoktól leterhelt baloldali pártok, a másikon egy cselekvőkész, az elképzeléseiért bármilyen konfliktust felvállaló kormány, amely már most jó előre betárazza fegyverarzenálját a kampány későbbi részére.

 

Talán a lemaradásukat érzékelve tette közzé felhívását Bajnai Gordon az MSZP-E14 összefogására. Eddig úgy gondoltam, hogy Bajnaiéknak nem feltétlenül érdekük a mielőbbi kormányváltás és ezt a véleményemet továbbra is tartani kívánom. Ugyanis, ha nem sikerül megfelelő pozíciókat kialkudni maguknak az MSZP-vel szemben, a jelöltállítás során, az rövidtávon, akár már a következő választások alkalmával könnyen a vesztüket okozhatná. Amennyiben hosszú távú politikai céljaik vannak, talán kézenfekvőbb lenne önállóan megmérettetni magukat és 2018-ban megcélozni a kormányváltást, amelynek már parlamenti tapasztalatokkal rendelkező, több ismert arcot felvonultatni tudó, kiépített infrastruktúrával rendelkező pártként futhatnának neki. Ehhez persze biztosnak kell lenniük abban, hogy 2014-ben átlépik a bejutási küszöböt. Kockázatos terv, de beválhat.

Címkék: politika közélet választás

A bejegyzés trackback címe:

https://kozeletpappzoltan.blog.hu/api/trackback/id/tr755235162

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Egy évvel a választások előtt 2013.04.19. 15:46:48

2013 januárjában kétség kívül elkezdődött a választási kampány. Ennek egy sarkalatos pontja az idén bekövetkezett rezsicsökkentés lehet. Az Ipsos napokban közzétett felmérése már azt mutatja, hogy a rezsicsökkentés okozta, szavazókra gyakorolt kedvező ...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Bolsi Buster 2013.04.20. 21:24:35

Nem fog beválni.

A rezsicsökkentés nélkül is fossá verték volna őket, meg azzal együtt is fossá verik őket. A baller szavazók 4 hetet sem tudnak visszaemlékezni, így Bajnai nyugodtan mehet bele a baloldali tömbbe(ami mindenkinek 2010től nyilvánvaló volt). Annyi a kérdés, hogy mennyi szavazót vesz el az mszp-től, meg hogy együtt megverik-e a jobbikot.

Brix 2013.04.20. 21:26:37

Kicsit korán kezdett a Fidesz. A rizsacsökkentést mivel akarják még űberelni? Az ellenzék lehet hogy nem is akar kormányváltást, hanem hagyja ezt a szartengert a fidesznek, ebből úgysem lehet kikeveredni. 2018-ban a Fidesz történelmi vereséget szenved. Addigra az ország moldáv életszínvonalon lesz...

eMJe 2013.04.20. 22:51:15

@Puskát kellett volna hozni: a baller szavazók a fideszre szavaznak, Mo-n nincs jobboldali nagy párt

Sir Galahad 2013.04.20. 23:00:05

@Brix: Na erre én is kíváncsi vagyok, mármint hogy a rezsicsökkentés után mi maradt a Fidesz tarsolyában. De biztos vagyok benne, hogy van ott még egy-két meglepő húzás.

Sallerbá 2013.04.25. 15:44:06

Magyarországon a geometriai alapvetést kissé kiforgatva a két rossz között a legrövidebb út a választás - törvénye érvényesül, vagyis nem valakire szavaznak - szavazunk - hanem valami ellen. A baloldal politikusai a tehetetlenkedésnek tűnő munkájukkal, az összefogásra való képességük elvesztésével és azzal, hogy képtelenek felmutatni egyetlen valamirevaló vezérürüt, kilőtték maguk alól azokat a támasztékokat, melyek a "kisebbik rossz" elve mellett a szavazókra itthon általában hatnak. Jelenleg választási szempontból ők a nagyobbik rossz, persze ez megváltozhat egy év alatt, de most még úgy tűnik, a fidesz csinálhat akármekkora marhaságot, mégis valahogy el tudják hitetni az emberekkel, hogy ők a jobbak.

Papp.Zoltán 2013.04.25. 20:25:06

@Sallerbá: "vagyis nem valakire szavaznak - szavazunk - hanem valami ellen" az ilyet hívja a szaknyelv proteszt szavazatnak.

Teljesen egyetértek a hozzászólásoddal.
süti beállítások módosítása